top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKim Kooter

Kledingadvies voor Lapland

32 graden onder nul. Zo koud kan het worden in Lapland. Dat is zo`n 65 graden kouder als op een warme zomerdag in juli. Maar hoe koud is dat eigenlijk? Min 32? Kun je dan nog wel naar buiten en vriezen je oren er dan niet af? In dit blog vertellen we over onze eigen ervaringen met de heerlijke temperaturen daar, en hoe ermee om te gaan en je te kleden.Als je buiten staat met -32 graden valt het in eerste instantie erg mee. Pas als je wat langer buiten staat merk je toch dat het wel wat fris is. Hoe kan je je hier het beste tegen wapenen? Nou dat je doe door laagjes kleding aan te trekken voor het laagjessysteem. Dat is de belangrijkste tip.


Laag 1 - Basislaag

Het dichtst bij je lichaam is een set thermisch ondergoed van synthetische of van wol (mengsels) perfect. Synthetische stoffen absorberen en transporteren het vocht weg. Wol absorbeert het vocht maar heeft het vermogen om je warm te houden, zelfs als het vochtig is. Vermijd katoen, aangezien dit het vocht absorbeert, hierdoor kan je het eerder koud krijgen. Lange onderbroek en een hemd met lange mouwen en sokken. Niet heel sexy, maar wel erg belangrijk!

Laag 2 - Middenlaag

De volgende laag kan zijn van wol of fleece. Deze laag dient om je warm te houden en vocht van je lichaam weg te voeren.

Wol of fleece broek, coltrui of fleece trui; wollen sokken.

Laag 3 - Buitenste laag

De buitenlaag beschermt je tegen wind en vocht van buitenaf. Water- en winddichte winterjas met capuchon en gewatteerde skibroek. Waterbestendige of waterbestendige winterlaarzen iets groter dan normaal en met goed profiel. Warme muts, wanten of handschoenen en een sjaal. Voor je voeten zijn een paar warme Snowboots fijn.

Laag 4 – Versterking laag

Als het weer erg koud wordt, of als je even uitrust, is het goed om extra warme kleding te hebben om bovenop of onder een kledingstuk te doen. Denk hierbij aan een jas van dons, vest, dikke trui of vest (wol of fleece)


Zo blijf je heerlijk warm in het koude Lapland

Tijdens de tours

Als je bij ons mee gaat op sneeuwscootersafari gaat of honden sleede tocht, waarbij je dus stilzit, krijg je een thermische overal als laag 4.Deze zit bij deze tour al in de prijs erbij. Voor de overige dagen kun je deze overigens ter plekke huren.

En anders, gewoon voor tijdens het buiten spelen, volstaat een warme winterjas of een ski-jack.


Overige tips

Twee paar sokken, en fijne sneeuwlaarzen voor de voetjes. En het belangrijkste is om je hoofd warm te houden. Een dunne buff als onderlaag, met daaroverheen een warme wollen muts die over je oren kan, of met van die flapjes.


Erg fashionista is dit allemaal niet, maar dat is het mooie, helemaal niemand is daar erg mee bezig. Het is veel belangrijker om een goede

warme onderbroek te hebben, als een mooie panty die leuk kleurt bij je ogen.

Je gezicht kan je insmeren met vaseline. Dat klinkt een beetje vettig en vies, en dat is het eigenlijk ook. Maar wel fijn voor je huid om niet uit te drogen. Alleen de binnenkant van je neus kan wel een beetje raar voelen als je een poosje buiten bent. Alsof er stukjes inzitten. Dit komt omdat door de koude droge lucht die je inademt via je neus, je neus meer slijm moet produceren.

Doordat het meestal haast niet waait in de wondere witte Lapse wereld, voelt de kou minder koud aan als in Nederland. En de schitterende omgeving helpt ook mee. Als je in je eigen huis naar buiten kijkt, en het heeft gesneeuwd, en je moet eigenlijk die ochtend op je fiets naar je werk, dan voelt dat toch heel anders als wakker worden in Lapland, met uitzicht vanuit je raam op besneeuwde bossen, rendieren die mos van de stammen van de bomen eten, een dampende bak koffie of thee in je hand, en het niks moeten die dag.

Mocht het toch een beetje waaien, of extremer koud zijn als verwacht, kan het zijn dat je het toch erg koud krijgt. Hoe fijn is het dan, om in de hout gestookte sauna of in de Sami vuurhut, weer op te warmen. Lekker het vuur hoog opstoken, warm drankje in de hand, en langzaam weer de kou uit de botten verdrijven. Ik heb al heimwee daarnaartoe als ik eraan denk!


Als je zelf al een outfit hebt is dit uiteraard al top. Zo niet kan je ook kijken bij een kringloop voor bijvoorbeeld een skibroek. Een andere optie is bijvoorbeeld bij de Decathlon (sportwinkel) in Rotterdam voor een voordelige outfit. Ook bij Bever en andere outdoor winkels kan je terecht voor een goede buitenlaag. Naast de kleding is het fijn om een goede zonnebril mee te nemen met een goede UV bescherming. De sneeuw weerkaatst het zonlicht zeer. De gewone bril kan onder skibril gedragen worden In het huisje is in elke kamer verwarming en is het er heerlijk warm.Huren van uitrusting

Waar wij heen gaan in Kiruna is het ook mogelijk om uitrusting te huren. Om je een idee te geven van de prijs voor het hele verblijf:

  • Sneeuw overal, dik overal welke over je eigen kleiding gaat. houdt je heerlijk warm maar wel een dingetje met aan en uit trekken ca. € 25,-

  • Snow boots, gevoerde sneeuwlaars ca. € 20,-

  • Handschoenen, heerlijke dik gevoerde ca. € 20,-

  • Wintermuts ca. € 10,-


Mocht je nog vragen hebben mail ons dan gerust.


Kim en Jan812 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page