top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJan Noordermeer

Vliegen, bus of trein naar LaplandHoe kom je in Kiruna, Zweden? Vanaf Amsterdam is het met de auto zo'n 2700 km. Nu kan je in de winter met de auto gaan maar moet je wel rekenen op een reistijd van ca. 4 dagen heen en zal je de auto moeten aanpassen aan temperaturen van onder de -30 graden en spijkerbanden zijn een must. Oftewel, eigenlijk niet zo handig. Maar geen zorgen, er zijn prima manieren om in Kiruna te komen zonder veel gedoe.


Eigenlijk zijn er vier opties:

  1. Vliegen

  2. Trein

  3. Bus

  4. Deels met vliegtuig, trein of bus.


Met het vliegtuig naar Lapland

Vanaf Amsterdam vlieg je op Stockholm (ARN) en daar naar Kiruna(KRN). De vlucht naar Kiruna in Zweeds Lapland kan je makkelijk onderzoeken via sites als Skyscanner of Google vluchten. Nadat je een geschikte vlucht hebt gevonden, met minimaal een uur overstaptijd, raden we aan om rechtstreeks via vliegtuigmaatschappijen als SAS , Norwegian of bijvoorbeeld KLM ed. te boeken. Deze zijn wel iets duurder maar leveren veel betere services dan als je het via bulkmaatschappijen als Mytrip, Supersaver of bijvoorbeeld Airngo zou boeken.


Je kan vertrekken vanaf Amsterdam maar ook Brussel kan een goede optie zijn en sinds kort zijn er ook rechtstreekse vluchten vanuit Düsseldorf naar Kiruna. Kijk goed naar de totale reistijd, sommige vluchten geven een reistijd van bv. 20 uur aan. Normaal zitten we een beetje rond de 8 uur reistijd. Je vliegt van het vliegveld meestal eerst naar Stockholm (ARN) en stapt daar over naar Kiruna (KRN). Alleen via Düsseldorf gaat een rechtstreeks vlucht maar deze gaat niet dagelijks. Voor de andere vluchten kan je trouwens ook een extra stop doen in Kopenhagen, dan naar Stockholm en Kiruna. Ook prima te doen. Het handigste is om per dag dezelfde vliegtuigmaatschappij aan te houden, i.v.m. overstaptijd en koffers.


Wat ook erg leuk kan zijn is om een dagje Stockholm te doen en dan de volgende dag door te vliegen naar Kiruna. Stockholm is een erg leuke stad om één of meerdere dagen te verblijven. Bij vliegtickets is het altijd zo dat hoe eerder je de tickets boekt hoe voordeliger de reis is.


Met de bus naar Lapland

De Flixbus kan een leuke en duurzame keuze zijn. De bus rijdt tot aan Umea wat zo'n 600 km boven Stockholm ligt. De laatste 600 km kan je vervolgens met de trein doen. Je kan van diverse plaatsen in Nederland met de Flixbus naar Stockholm reizen met slechts één overstap in Hamburg.


Aangekomen in Stockholm kan je rechtstreeks verder met de nachttrein of vliegtuig naar Kiruna. Of je neemt de Flixbus naar Umea en daar verder met de trein naar Kiruna.


De bus van Nederland naar Stockholm doet er zo'n 24 uur over en onderweg zie je volop het landschap. De bus heeft stopcontacten en wifi. Retour naar Stockholm kost zo'n € 140,-


Met de trein naar Lapland

Ook de trein kan een leuke en duurzame optie zijn. Vanaf Amsterdam naar Hamburg en daar door naar Stockholm en Kiruna. Je bent totaal zo'n 35 uur onderweg. Van Stockholm gaat een nachttrein. Je kan daar alles over lezen in ons blog: https://www.pippinhikes.nl/post/met-de-trein-naar-lapland. Tickets voor de hele reis kan je bestellen via bv treinreiswinkel. Tickets voor de treinreis kan je vaak zo'n 3 maanden van te voren boeken. Onderweg kan je nog een dagje Hamburg of Stockholm doen en zo je reis langer maken.


De treinreis van Stockholm naar Kiruna duurt zo’n 15 uur. Je vertrekt meestal om 18:00 ’s avonds en komt vervolgens rond 9:00 aan in Kiruna. Je kan een treinticket boeken via www.vy.se Ticket zo rond de € 85,- pp met bed.Deels met vliegtuig, trein of bus

Een combinatie tussen bus, vliegen en trein is ook een leuke optie Je zou dan naar Stockholm kunnen vliegen en daarna met de nachttrein door naar Kiruna. Een andere optie kan zijn om met de Flixbus naar Stockholm te reizen en daarvandaan de nachttrein of het vliegtuig te nemen naar Kiruna.Transfer naar de Zweedse Cabin en terug

De transfer vanaf het vliegveld Kiruna, of het treinstation, naar het huisje wordt door ons geregeld. Belangrijk is wel, dat we moeten weten hoe laat jullie aankomen zodat we je op tijd kunnen ophalen. De rit naar de cabin is ca. 20 minuten.


Aankomsttijd

We raden aan om zo tussen 10:00 en 16:00 aan te komen in Kiruna. Ook is het mogelijk om een dagje in Kiruna rond te kijken. Het is niet een hele grote stad maar wel erg leuk om een tijdje rond te kijken en je te verbazen over rollators met ski's, leuke winkeltjes te bekijken en te genieten van een echte Zweedse Fika. (Een rustmomentje met koffie/thee en een lekkere zoete versnapering). We halen je dan in overleg op vanaf de plek waar je dan bent.


Reis- en annuleringsverzekering

We raden altijd aan een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten en de voorwaarden daarvan goed te checken. Het is goed om te kijken wat jouw verzekering daarin dekt.Oftewel volop mogelijkheden. Als we hier ergens bij kunnen helpen dan horen we het graag.Kim en Jan Noordermeer
359 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page