top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJan Noordermeer

5 tips voor Noorderlicht Fotografie

Het Noorderlicht laat zich soms wat lastig fotograferen, maar met de volgende tips gaat het helemaal lukken. Hieronder vijf tips voor het maken van een fantastische Noorderlicht foto.



Tip 1; Kleding

Meestal is het op de plek waar je de foto wil gaan maken koud. In Lapland zien we temperaturen van soms wel -30 graden. Vaak ben je na één foto nog lang niet klaar en ben je zomaar een uur buiten en dan is het goed om lekker dik ingepakt te zijn. Als je een paar handschoen hebt waarmee je je touchscreen kan bedienen, is dit erg fijn, want vooral je handen worden erg fris. Je voeten hebben ook wat te voorduren zo in de sneeuw, dus pak die goed in met een paar extra wollen sokken en waterdichte snowboots. Voor meer tips over kleding kan je kijken in ons blog: https://www.pippinhikes.nl/post/kledingadvieslapland


Tip 2; Statief

Bij het maken van de foto moet de camera superstil worden gehouden en dat kan het beste met een statief. Je hebt hele compacte modellen die je makkelijk kan in en uitschuiven. Let hierbij op dat je de camera niet alleen verticaal kan zetten maar ook horizontaal. Daar waar wij met de Laplandreis heen gaan, waait het niet zo vaak, maar bekijk goed dat de statief stevig kan staan.


Tip 3; Camera instellingen

Er valt hier heel veel over te schrijven maar in het kort gaat het als volgt:


Android telefoon;

Bij de meeste Android telefoons kan je als je de camera opent naar 'Meer' en via de 'Pro' optie kan je vervolgens de sluitertijd en ISO handmatig instellen. Speed op 10 (of zo hoog als ie kan) ISO op 1600 of 3200 hier kan je een beetje mee spelen. Vervolgens zet je de timer op 2 of 5 sec. zodat je bij het indrukken van de sluiterknop niet de camera beweegt en je krijgt een prachtige foto.

Je kan hier thuis al een beetje mee oefenen met bv een foto te maken van de sterren of van de maan


IPhone

Bij de IPhone werkt het vaak al automatisch met de nachtstand. Maar sommige IPhones hebben geen goede sluitertijd opties.


Sluitertijd

Mocht je geen sluitertijd kunnen instellen dan zijn er ook apps die je kan gebruiken bv 'Slow shutter' of 'NorthernLights'. Zet de Noise reduction op 'on', sluitertijd tussen de 11 en 20 seconden. Langer dan 20 seconden is niet aan te raden, omdat de sterren dan, door de rotatie van de aarde, meer streepjes in plaats van puntjes worden. ISO zet je rond de 1600, afhankelijk van de hoeveelheid licht.


Spiegelreflex camera

Met een groothoeklens kom je goed uit de voeten. Sluitertijd zo rond de 10-20 seconden. Langer dan 20 seconden is niet aan te raden.

Diafragma tussen F 2,8 – 5,6, afhankelijk van de hoeveelheid licht die er is.

ISO tussen rond de 1600, ook weer erg afhankelijk van de hoeveelheid licht.


Tip 4; Compositie

Een foto alleen van de Noorderlicht is al prachtig. De foto wordt nog leuker als er ook nog wat anders op staat, zoals bomen, een huis, bergen etc.

Ook kan het erg leuk zijn om een zaklamp op de foto te gebruiken. Let wel dat je alles superstil houdt omdat het anders door de lange sluitertijd erg wazig kan worden. .


Tip 5 Bewerken

Na afloop kan je foto's bewerken om ze nog iets mooier te maken. Ik werk zelf graag met 'Snapseed'. Hier kan je de ruis een beetje weghalen en kleuren meer naar voren halen.




Als je voor het eerst foto's gaat maken van het Noorderlicht is het vaak leuk om een beetje met de instellingen te spelen en te zien wat het resultaat is.


Wist je dat er ook diverse apps zijn die het Noorderlicht voorspellen? My Aurora Forecast en bv Northern Eys Aurora Forecast. Hier kan je ook een melding instellen als er grote kans is op Noorderlicht. Net als bij regenapps werken ze niet altijd even goed en is het nog altijd het beste om naar buiten te gaan en te kijken. Benieuwd hoe het Noorderlicht ontstaat? Lees dan ons blog: https://www.pippinhikes.nl/post/2018/03/21/5weetjesoverhetnoorderlicht



2.974 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page