• Kim Kooter

Dagtocht over de prachtige Veluwe

Bijgewerkt: feb 18

Op zondag 26 juli, gingen we met een gezellige groep op naar de Veluwe, de Kroondomeinen. De mooiste bossen van Nederland, al zeg ik het zelf. Jan had weer een schitterende route uitgezet, over mooie lanen, smalle bospaadjes, en langs paleis het Loo. In dit blog lees je een verslag over deze mooie tocht!

Een dagtocht van PippinHikes begint doorgaans om 10:00, zo ook vandaag. Heerlijke tijd voor de zondag. We verzamelden in Hoog Soeren, op de parkeerplaats bij de schattige kapel.

Wij beginnen altijd graag met een goede bak koffie of thee, en wat lekkers, uit onze eigen keuken. Voor vandaag had ik een heerlijke frambozen-amandelcake gebakken. Hij smaakte prima, en was een mooie bodem voor de hike.

We startten om half elf ongeveer, en liepen langs de kapel, en schitterende houten boshuisjes, het bos in. Aan een van de huisjes werd druk geklust (niet op zondagochtend), en er

stond een puincontuiner buiten met een wel heel grappig opschrift.

Al vlug kwamen we bij een hek van het Kroondomein, wat eigendom was van de Oranjes, en nu van de staat, waar op stond dat het gesloten is voor publiek van 14 september en 25 december. Dit is zodat de Oranjes in dit gebied nog steeds op pad kunnen en mogen met hun jachtgeweer om te jagen op wilde zwijnen en herten. Maar voor nu konden we er gewoon door, en genieten van al het moois in de bossen daar. Langs mooie heidevelden, en open plekken in het bos, waar op schaduwplekken de dauw nog zichtbaar was.

Wist je dat ik (veels te) lang heb geloofd dat de bossen op de Veluwe van mijn opa waren? Mijn opa en oma zijn jarenlang op vakantie geweest in een huisje in Apeldoorn, en namen dan de fietsen mee om alle bossen daar rond te fietsen. Ik kwam daar als kleine Kim regelmatig, en mijn opa zei dan altijd als we aan het fietsen waren: Heel de Veluwe is van mij. Klein als ik was, geloofde ik dat natuurlijk. Net zoals ik dacht dat er een `Gevaarlijke Bullenbak` woonde in het vijvertje bij het vakantiehuisje daar. (Ik kon nog niet zwemmen…)

Na zo`n twee uurtjes gelopen te hebben was het tijd voor de lunch. De Pippin Hikes bus kwam in zicht op een mooie plek, en de lunchpakketten werden uitgedeeld. Als je meeloopt met ons, krijg je je lunchpakket in een houten kistje, wat dienst kan doen als tafeltje, met daarin iets gezelligs voor op tafel, een krukje om op te zitten, en een uitgebreide lunch. Het was een vrolijk gezicht en we hadden best wel wat bekijks. Wat wil je ook, je ziet niet dagelijks een terras met op de tafels schemerlampjes, olielampjes, plantjes in wandelschoenen, en pluchen vosjes, midden in het bos.

Ook kunnen we hiermee makkelijk de social distance regels van het RIVM handhaven, zoals 1,5 meter afstand bewaren, waar ook wij ons aan moeten houden.

Van een vriendelijke dame kreeg ik lucifers gelukkig. Deze week had namelijk eigenlijk de Nijmeegse Vierdaagse geweest, waar we altijd met soep staan. Aangezien naar horen zeggen dit de lekkerste soep van de hele vierdaagse is, wilde ik hem toch graag delen met onze wandelaars. Alles was voorbereid: De soep, pannen, kommen, soeplepels, gasstelletje… Alleen geen aansteker of iets dergelijks! Wat nu! Een vriendelijke dame zag dit en hielp ons uit de brand. Of aan de brand in dit geval.

Toen de buikjes rondgegeten waren, was het tijd om verder te lopen. Door een

schitterende laan, met hele dure, maar mooie huizen, liepen we richting paleis het Loo, wat momenteel in de steigers staat. We liepen langs `de Naald`in Apeldoorn, en daarna vlug de rust in bossen weer opgezocht.

De bosbessen groeiden volop, en waren lekker zoet. De zon liet zich geregeld zien, en de ene voet voor de andere zettend was het circa 17.87 kilometer genieten geblazen.

Rond half vier waren we moe en voldaan weer in Hoog Soeren. Iedereen was enthousiast over de mooie route, en de lekkere lunch. Wie weet tot een volgende keer!

85 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Jan wandelt graag over nieuw paden en neemt je mee over de oude. Hij vindt het erg leuk om afwisselende routes te maken en uit te zetten en is wandelbegeleider.

Kim houdt van wandelen en lekker eten maken. Ze maakt heerlijke Bourgondische maaltijden en wandelt wekelijks zo'n 30 km met de honden.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Trees for all logo MB
  • VVKR logo MB
  • STO garant logo mB

© Copyright Pippin Hikes 2021