top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJan Noordermeer

Wandelen in Schotland, 5 tips

Wandelen in het prachtige Schotland is iets wat ik iedereen kan aanraden om te doen maar er zijn wel wat dingen om even rekening mee te houden. In dit blog lees je 5 tips over waar je rekening mee moeten houden tijdens je wandeling in Schotland.Tip 1, Het weer

Het weer in Schotland kan alle kanten op gaan. Zo zijn we een keer in Schotland geweest voor een 10 daagse wandeling zonder een druppel regen en waar we op alles voorbereid behalve dat het ook 10 dagen volop zonnig kon zijn. Pak dus met het pakken van je rugzak zowel je korte broek in als je regenponcho. Als je aan een willekeurige Schot de weersverwachting vraagt kijken ze meestal omhoog en zeggen ze; It's Scotland...


Tip 2, de Schotse Midges

In de maanden mei t/m september als het niet waait of regent dan kunnen ze zomaar tevoorschijn komen. De Schotse Midges! In Nederland noemen we ze knutten en dit zijn hele klein vliegende beestjes die je bijna niet kan zien. Ze bijten je als ze de kans krijgen en daar voel je bijna niets van, alhoewel het daarna wel flink gaat jeuken en oh, ze komen nooit alleen maar altijd met z'n honderden. Dus ja eigenlijk gewoon niet zulke fijne beestjes. Doordat ze zo klein zijn spoelen ze weg als het regent of waaien ze weg als het waait. De Schotten gebruiken 'Smidge that Midge' om zich in te smeren of 'Skin so soft' maar onze ervaring is eigenlijk dat je het beste een hoofdnetjes kan gebruiken. Deze worden overal verkocht en als je daarnaast de mogelijk hebt om je armen en benen snel te kunnen bedekken met bv een afritsbroek en vestje je het minste last hebt van deze midges. Als je gaat wandelen heb je er niet zoveel last van en het ene jaar is het erger dan het andere jaar. Op een winderige plek pauzeren is zeker aan te raden.
Tip 3, De route

Wandelen in Schotland is altijd een avontuur. Het weer kan zomaar omslaan en een ongelukje kan altijd gebeuren. Het ding is alleen hoe je daar mee omgaat. Daar er niet overal wegen zijn en je zomaar in de middle of nowhere kan zitten raden we zeker aan om goede voorbereidingen te treffen. Zorg daarom dat je niet alleen op pad gaat en aan iemand die niet meegaat de route die je wil gaan lopen vertelt en uitlegt. Probeer van de te wandelen route de inschatting te maken hoe zwaar deze is en wat de risico's kunnen zijn. Een wandeling door het niets van de Lairig Ghru heeft meer risico dan de goed te bewandelen West Highland Way of Speyside Way.

Aan de hand van de te verwachten situatie pak je je rugzak in.


Tip 4, Wildkamperen

In Schotland mag je overal wildkamperen. Nou ja niet naast een huis uiteraard en ook midden in een park in Edinburgh wordt niet gewaardeerd maar als je de bewoonde wereld achter je laat mag je in het wild je tentje opzetten. Dit is echt een superleuke ervaring om te doen. Goed je hebt geen toilet of douche maar wast jezelf in een beekje. Nìets is mooier dan in de ochtend wakker te worden met de zon die opkomt in het Schotse landschap, en de hertjes die nieuwsgierig hun buren van die nacht begroeten.


Tip 5, Uitrusting

Uiteraard ben je lekker uitgerust als je op vakantie gaat. Maar wat heb je in je rugzak zitten en wat trek je aan? Dit hangt helemaal af van de vakantie die gaat maken. Als je overnacht in B&B's en hotels dan zal je geen tent met benodigdheden nodig hebben. Voor kleding raden we drie lagen aan. Een goede laag die vocht goed afvoert zoals een sport T-shirt, dan een warmte laag zoals een overhemd of vest en als laatste een water -en wind dichte laag zoals een jas. Een broek die je kan afritsen tot een korte broek is fijn en een paar goed ingelopen wandelschoenen. Hoge kunnen de enkels extra beschermen bij een rotsachtige ondergrond. In de rugzak neem je mee wat je die vakantie nodig zal hebben. Het is goed om te kijken of je iets echt nodig hebt want je moet het wel de hele reis dragen. Wij deden bij elke wandelvakantie thuis de rugzak weer legen en maakte we een lijst van items die we de volgende keer niet meer mee hoeven te nemen, welke zeker wel en voor welke items we een lichtere variant moeten zoeken.
Op reis met Pippin Hikes

Tijdens onze groepsreizen naar Schotland wandelen we over de Speyside Way en over de West Highland Way. Wij vervoeren de bagage voor je, zodat je alleen maar met een dagrugzak hoeft te lopen. Daarnaast is er bij de tenten het drinken en eten inbegrepen en maak je kennis met typische Schotse gerechten. Benieuwd? Kijk dan eens op de pagina's:

298 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page