top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKim Kooter

Wandelen en kano varen in de Weerribben-Wieden


In deze blog lees je meer over het schitterende Nationaal park Weerribben-Wieden, waar het is, wat er te doen is, waarom het zo mooi is, en waarom we er zo graag naartoe gaan met Pippin Hikes.


Het weekend naar Nationaal park Weerribben-Wieden staat verschillende keren per jaar op de agenda van Pippin Hikes en iedere keer kijken we er weer heel erg naar uit om onze gasten te laten genieten van de wonderschone natuur daar. Zelf krijgen we er in ieder geval geen genoeg van. Ieder seizoen heeft zijn eigen charmes en het is er nooit saai.In het Noorden

Het nationaal park "De Weerribben-Wieden" ligt in het noorden van ons land, in de kop van Overijssel. Tegen Friesland en Flevoland aan. Het is met de auto erg goed bereikbaar, op een anderhalf uur rijden vanuit de Randstad, waan je je in het buitenland. Het is met ruim 10.000 hectare het grootste laagveenmoerasgebied van West-Europa.

Het door mensenhanden gemaakte landschap bestaat uit uitgestrekte plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Doordat er erg weinig lichtvervuiling is, heb je op een heldere nacht een prachtig zicht op een mooie sterrenhemel, en kun je zelfs de Melkweg goed waarnemen.


De Otter

Wist je dat de otter het beeldmerk is van de Weerribben-Wieden? Dit bijzondere diertje is in 2002 teruggebracht in de Weerribben, terwijl ze sinds 1988 uitgestorven was in ons land. Totaal zijn er zo`n 450 in Nederland, waarvan een heel groot deel hier.

Otters jagen `s nachts. Om ze overdag tegen te komen heb je een flinke portie geluk en heel veel geduld nodig. Tijdens onze trip, gaan we met de kano ook een keer heel erg vroeg het water op, rond 5:30 ongeveer. Dan heb je dus de meeste kans om het diertje te spotten. Daarnaast is het dan superstil overal en de lichte nevel op het water met een opkomende zon is magisch te noemen.


Wandelen

Natuurlijk kun je er prima wandelen, Wij van Pippin Hikes zijn er niet voor niks zo dol op. Er zijn tallozen mooie wandelpaadjes, goed bewegwijzerd, en met het Weerribben-wiedenpad, is er een 150 kilometer lang lange-afstand-wandelpad. Door de vele vaardorpen, die alleen met de boot bereikbaar zijn en niet met de auto, is het op vele plekken heerlijk rustig. Jan heeft de mooiste paadjes voor je uitgezocht. Door bossen, langs meren, slootjes, prachtige vaardorpen en pittoreske dorpjes. Ontdek de Tjaskermolen, wandel door Giethoorn en het minder bekende Dwarsgracht. Onderweg zien we vaak reeën en het gebied is rijk aan vogelsoorten en er zijn maar liefst 50 soorten libellen gespot.


Kanoën

Door de ervaring die Jan heeft opgedaan met de verkoop van kano`s in de Kanoshop, is ook zijn liefde voor deze mooie sport ontstaan. En laat nou uitgerekend de beste open kanoschool van Nederland in Ossenzijl zitten, daar waar wij ons kamp opslaan. De enthousiaste leraren van kanoschool Herbie Bird leren je een paar mooie technieken, voordat je met Jan het water opgaat in dit mooie kanoparadijs. Je merkt dat de kano zeer stabiel is, hoe je de kano het beste kan sturen en hoe je makkelijk kan in en uitstappen.

De kilometers aaneengesloten slootjes en meren, doen je bijna niet meer geloven dat je in Nederland bent.


Kamperen

In de vroege ochtend je tentje openritsen, een watersnip zien opvliegen, In de verte hoor je een roerdomp en een klein bootje varen. De zon komt langzaam op en de lekkere geur van verse koffie en warme croissants waaien je tipi binnen. Op de plek waar wij kamperen, wil je als je eenmaal daar bent, nooit meer weg. We hebben het mooiste plekje uitgezocht, aan het water, en met plek om een kampvuur te maken `s avonds. De verscheidenheid aan verschillende vogels, maakt dat het er oorverdovend stil is. De mobiele keuken staat er ook en we zitten heerlijk droog als het regent, onder een zogenoemd `hoedje` met een heerlijk vuurtje aan. dat is nog eens genieten van een unieke vakantie


5. De rust

In dit gebied kan je nog de echte stilte en rust ervaren. Vooral op het water waar geen motorboten mogen komen en waar je ver weg bent van het autoverkeer ontdek je de stilte van de natuur en hoor je prachtige vogels fluiten.


Ben jij al enthousiast? Kijk voor het hele reisprogramma op

https://www.pippinhikes.nl/weerribben
265 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page