GPS wandelen met je mobiel

Bijgewerkt: feb 18

Makkelijk je wandelroute terug vinden met je mobiel.


Verkeerd lopen tijdens een fijne wandeling? Sommige vinden dit vervelend, anderen vinden het juist wel leuk om dan weer op plekken te komen waar ze anders niet gekomen waren. Maar wist je dat hier eigenlijk een onwijs handig hulpmiddel voor is? GPS navigatiesystemen. Deze zijn er al van ca € 99,- tot € 500,-. Maar, en dat is nou het mooie, je kan namelijk ook voor niets met je mobiel de route op GPS volgen en hierdoor wordt de kans op verkeerd lopen een stuk kleiner.


Wat is GPS?

GPS staat voor Global positioning system en is de commerciële naam voor een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem dat vanaf 1967 werd ontwikkeld voor gebruik door de strijdkrachten van de Verenigde Staten. Met behulp van meerdere satellieten wordt je positie bepaald. Het kost je geen data van je internetbundel. Met behulp van een apparaat waar een kaart op staat kan worden bepaald waar het apparaat zich op de kaart bevind. Hiermee kan je behoorlijk nauwkeurig je locatie zien.


Hoe werkt dit met wandelingen en met je GSM?

In de app store voor zowel Apple als voor Android staan vele gratis GPS apps. Degene waar ik zelf graag mee werk is GPX viewer maar een andere is ook prima. Na installatie van GPX viewer op je mobiel wordt het tijd om een leuke wandeling op te zoeken. Tegenwoordig kan je op internet je lol op met de vele aanbieders van wandelroutes die ook met GPS worden aangeboden. Zoek maar eens bij Google naar “GPS wandelingen”.

Zodra je een leuke wandeling heb uitgezocht download je het GPX bestand, GPX is de bestandsnaam voor GPS. Als je het gelijk kan downloaden op je mobiel is het mooi en anders kan je het bestand vanaf je vaste pc mailen naar je mobiel. Als je vervolgens het bestand opent met de GPX viewer app zie je dat er een kaart opengaat waar de route opstaat en een klein puntje. Dat puntje ben jij en zodra je begint te lopen zie je waar je op de route bent. Als je jezelf niet op de kaart ziet klik dan even op het locatie icoontje rechts bovenin.

Je kan inzoomen op de kaart om meer details te zien. Op de kaart zie je ook waar eventueel Horeca is en bezienswaardigheden.

In de app staan ook straatnamen waardoor je snel weer terug op de route komt mocht je er vanaf zijn. Als je eenmaal gewent bent hiermee wil je vast niet anders meer. In de app zitten ook nog allemaal opties zoals bv “lagen”. Hiermee kan je naast de straten ook huisnummers zien maar ook landschap en meer.

Zelf vind ik het niet fijn om de hele tijd alleen maar op mijn mobiel te kijken en gebruik ik het routeboekje of alleen de routepaaltjes. In steden is het vaak wat lastig om de route goed te blijven volgen en kan de GPS app erg handig zijn. Daarnaast is vooral makkelijk als je het even niet zeker meer weet.


Aa