top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJan Noordermeer

5 weetjes over het Noorderlicht


Noorderlicht in Lapland
Noorderlicht in Lapland

Heb jij het Noorderlicht wel eens gezien? De prachtige kleuren zwevend door de lucht met een besneeuwd landschap op de achtergrond en een prachtige sterrenhemel maken het een magisch moment. Geen wonder dat ze dit vroeger aan de Goden toeschreven!Wat is het Noorderlicht precies?


Noorderlicht, Poollicht of Aurora Borealis is een bijzonder verschijnsel. Het verhaal van het Noorderlicht begint bij de zon. Wist je dat de zon 400x groter is dan de maan en dat de zon voortdurend elektrisch geladen deeltjes de ruimte in stuurt? Dit noemen ze een zonnestorm. Van deze zonnestorm komt een klein deel rond onze aarde terecht. De geladen deeltjes worden door magnetische veldlijnen naar de poolstreken geleid. De deeltjes komen op de polen vervolgens in aanraking met zuurstof en stikstof atomen en hierdoor ontstaat energie in de vorm van licht. Dit geeft het prachtige Noorderlicht in de kleuren groen, rood, geel, roze, paars en wit licht aan de hemel. Waanzinnig he?Noorderlicht met de Hondenslee
Noorderlicht met de Hondenslee

1. Goden en magische wezens

Vroeger werd het Noorderlicht aan goden en magische wezens toegedicht. De Zweden waren er van overtuigd dat het een vuurspuwende berg op de Noordpool was, bedoeld om het noorden te verlichten en te verwarmen. Volgens de Samen (de oorspronkelijk bevolking van Lapland) was het noorderlicht er om te compenseren voor de poolnacht waarbij er geen zon is en in vele landen werd gedacht dat het geesten waren van overleden.


2. Aurora Borealis

Galileo Galilei gaf het Noorderlicht de Latijnse naam Aurora Borealis, wat ‘Ontmoeting met de Goden’ betekend. Waarbij Aurora de Romeinse godin van het morgenlicht is en in het Grieks Borea, Noorderwind betekend.


Een vuurspuwende berg op de Noordpool, bedoeld om het noorden te verlichten en te verwarmen.

3. Aurora Australis

Doordat de deeltjes zicht verzamelen rond de polen is er op de Zuidpool ook dit fenomeen en heet het daar ‘Het Zuiderlicht of Aurora Australis.4. Noorderlicht kleuren

Het Noorderlicht is altijd weer anders. Het vaakst zie je de groene kleur, deze bevindt zich het laagst in de atmosfeer. Je camera kan trouwens met een lange sluitertijd en statief meer licht opvangen en dan kan je vlugger andere kleuren zien.


5. Voorwaarden voor het Noorderlicht

Noorderlicht is het hele jaar door zichtbaar. Maar er zijn wel een paar voorwaarden om het te kunnen zien:

  • Het moet donker zijn. in de zomer gaat de zon niet meer onder vandaar dat de winter de beste tijd is om het Noorderlicht te kunnen spotten.

  • Er moet niet zoveel bewolking zijn. Het fenomeen speelt zich af op zo’n 80 km tot 1000 km boven de aarde dus ver boven de wolken.

  • Er moet een zonnestorm onze kant op komen, want zonder de geladen deeltjes is er geen Noorderlicht.

Met Pippin Hikes naar Lapland
Met Pippin Hikes naar Lapland

Nieuwsgierig geworden naar dit bijzondere fenomeen? Pippin Hikes gaat elke februari naar Zweeds Lapland, Sneeuwscooter rijden, Hondensledetocht, en natuurlijk op jacht naar Lady Aurora. Kijk eens rond op: Pippin Hikes | Zweeds Lapland | Groepsreis
960 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page