149972187_3698944226893374_2383708021851

Wandelvakantie | Whisky trail

The Speyside Way

8 dgn | B&B/Hotel | Schotland | Distilleerderijen bezoeken

Speyside Way

De Speyside regio is de plek waar zeer veel whisky distilleerderijen zitten en is vernoemd naar de rivier de Spey die door dit gebied loopt. De wandelvakantie start bij de Schotse kustplaats Buckie en via de Speyside way wandel je in ca 109 km naar Aviemore. De wandeltocht is goed te doen voor elk type wandelaar en gaat veel over het gras van oude verlaten spoorwegen, over heuvels, door kleine dorpjes en prachtige bossen. Bij de kust is er kans om dolfijnen en zeehonden te zien en op de andere dagen in het binnenland komen we geheid veel wild tegen en misschien zelf een visarend. Onderweg kome je langs vele whisky distilleerderijen waarvan we er een aantal gaan bezoeken.

Dag één

Vandaag ontmoeten we elkaar op het vliegveld van Inverness en nemen we de bus naar het startpunt van de wandeling in Buckie. 

In Buckie aangekomen droppen we onze rugzak in het Hotel/B&B en hebben we de dag om elkaar beter te leren kennen en om het dorp en kust te verkennen met een kleine wandeling. 

Buckie is een kustplaats waar vroeger een trein heen reed. Veel dagjes mensen gingen in de jaren 40 en 50 hier naar de kust voor een dagje uit. Door her inrichting van het spoornet is het station gesloten. De komende dagen wandelen we veel over het graspad waar vroeger de rails op lag en zien we vele verlaten treinstationnetjes 

Dag twee

Buckie – Fochabers 17 km

Na het ontbijt starten we met de eerste wandeldag over de Speyside way, en wel naar Fochabers . We beginnen bij het startpunt van de Speyside Way in Buckie en wandelen langs de kust naar de plek waar de Spey de zee in stroomt en kijken over de zee waar we misschien wel zeehonden zien liggen. De Spey is de rivier die we grotendeels gaan volgen de komende dagen. Het water komt uit Loch Spey en staat bekend om één van de schoonste rivieren van de UK, waar volop op zalm wordt gevist en waar het water als basis voor de whisky gebruikt wordt. We wandelen over oude treinsporen waar de rail van verwijderd is maar vele oude stationnetjes nog wel fier overeind staan. Na zo’n 17 km komen we aan in Fochabers waar we overnachten.

Dag drie

Fochabers – Craigellachie 21 km

 

Na een heerlijk ontbijt starten we aan de tweede wandeldag. Vandaag wandelen we de heuvels in en krijgen we een aantal prachtige uitzichten over de rivier Spey en kleine dorpjes. We gaan verder omhoog naar de bossen van Knock More. Daarna terug naar de bewoonde wereld met vele prachtige doorkijkjes.

 

Bij Craigellachie gaan even de route af om een bezoek te brengen aan Speyside Cooperage. Één van de weinige plekken in Schotland waar je kan zien hoe de whiskyvaten gemaakt worden.

149438130_3699224070198723_9085475304201

Dag vier

Craigellachie – Ballindallochstation 20 km

 

Vandaag wandelen we verder over de Speyside way die vandaag vooral over oude spoorwegen gaan. Regelmatig komen we langs oude stationnetjes waarvan een aantal vervallen zijn maar gelukkig ook veel nog goed bewaard zijn gebleven. We wandelen over spoorbruggen en spoortunnels. Zeer bijzondere wandeldag want we starten met een bezoek aan de Aberlour distilleerderij waar we een rondleiding van zo’n anderhalf uur krijgen.

Dag vijf

Ballindalloch – Grantown-on-Spey 23 km

Vandaag starten we na het ontbijt aan de volgende etappe. We wandelen door bossen, open velden, langs bosranden en met prachtige vergezichten. We wandelen over gras tussen vele weilanden door en zien veel klaphekjes. Na Cromdale komen we weer meer in de bewoonde wereld en wandelen we naar Grantown on Spey. Aangekomen gaan we langs bij “The Valley smoke house” Hier wordt de zalm gerookt en dat moet natuurlijk even geproefd worden.

Zonsondergang in Slovenië.jpg

Dag zes

Grantown-on-Spey – Boat of garten 18 km

 

De bergen van de Cairgorns komen in beeld en onderwijl wij verder wandelen over oude spoorwegen komen de bergen dichterbij. We wandelen door prachtige natuur met grote kans op het spotten van wild. Ook wandelen we door kleine dorpjes. Onderweg hebben we de keus of we vandaag 5 km extra willen wandelen om naar het Osprey Centre te gaan. hiervandaan kunnen we kijken naar een nest van de Visarend.

De wandeldag eindigt in Boat of Garten

Dag zeven 

Vandaag de laatste wandeldag. In 10 km wandelen we via een prachtig natuurgebied naar het eindplek Aviemore. Onderweg zien we door de bomen de stoomtrein langskomen. Aangekomen in Aviemore gaan we terug in de tijd met de stoomtrein, nog een kleine tour maken naar Broomhill. Terug in Aviemore kunnen we de vele Schotse winkels gaan verkennen en een koude pint drinken op de de goede afloop

Dag acht 

Vandaag reizen we terug naar Nederland

 

The Whisky Trail - The Speyside way

The Speyside way is één van de vele langeafstandspaden door Schotland en is geopend in 1981 en liep in eerste instantie tot aan Ballindalloch. sinds 2000 is de route verlengd naar Aviemore en het plan is om de route verder te verlengen in de toekomst.  De route gaat door het hart van de Malt whisky regio naar de voet van de Cairngorns. Het grootste deel van de route wandel je door de vallei waar de snelstromende rivier Spey doorheen gaat en een fantastische plek is voor wild. De route is erg afwisselend en is betrekkelijk makkelijk te wandelen dan bijvoorbeeld de West Highland Way.

 

In Schotland kan je op één dag alle seizoenen voorbij zien komen. Het is goed om hier met de kledingkeuze goed rekening te houden. 

We overnachten in Bed & Breakfast of in Hotels, afhankelijk van wat beschikbaar is tijdens het boeken waarbij we met twee personen op een slaapkamer slapen. Per dag wandelen we tussen de 10 en 23 km waarbij Jan als gids mee wandelend.

Speyside way.JPG
Datum
Dagen
Prijs pp
22 okt '21
8
€ 899,-
5 okt '22
8
€ 899,-

Bij Pippin Hikes betaal je geen gekke kosten zoals administratiekosten en boekingskosten.

Gewoon de prijs die erbij staat, dat maakt het wel zo gemakkelijk.

Wat zit daar nu precies bij in?

Inclusief

 • Transfer van vliegveld Inverness naar Buckie en terug naar het vliegveld Inverness

 • Overnachten in Hotel/B&B (afhankelijk van de beschikbaarheid op het moment van boeking op basis van twee personen op één kamer) 

 • Ontbijt

 • Reisleiding

 • Bezoek aan twee distilleerderijen

 • Bezoek zalmrokerij 

 • Bezoek whiskyvaten maker

 • STO Garantiefonds

Voor meer informatie kijk gerust even op onze info pagina of stuur ons een vrijblijvende e-mail.

Exclusief

 • Vliegtickets

 • Reisverzekering en annuleringsverzekering,

 • Lunch en diner. 

 • Je rugzak draag je zelf tijdens de wandelingen maar het is ook mogelijk om bagage transfer te boeken dit is echter niet met de prijs meegenomen

Oh en

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.

Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

 • Zwaarte: gemiddeld

 • Aantal deelnemers: minimaal 4 maximaal 8

 • 45 dagen voor vertrek pas betalen

 • Kosteloos annuleren tot 45 dagen voor vertrek