top of page
Wandelvakantie over de Speyside Way in Schotland

Speyside Way, Schotland

De Speyside regio is de plek waar zeer veel whisky distilleerderijen zitten en is vernoemd naar de rivier de Spey die door dit gebied loopt. De wandelvakantie start bij de Schotse kustplaats Buckie en via de Speyside way wandel je in ca 109 km naar Aviemore. De wandeltocht is goed te doen voor elk type wandelaar en gaat veel over het gras van oude verlaten spoorwegen, over heuvels, door kleine dorpjes en prachtige bossen. Bij de kust is er kans om dolfijnen en zeehonden te zien en op de andere dagen in het binnenland komen we geheid veel wild tegen en misschien zelf een visarend. 
8 Dagen

waarvan zes wandeldagen  met gemiddeld 19 km per dag

Overnachten

In eigen tent, gehuurde tent met luchtmatras of sfeervol ingerichte tipi tent

Eten & drinken

Ontbijt, lunch, diner en drinken op de kampeerplaatsen is inclusief. 

Wat ga je doen?

Wandelen, whisky distilleerderij, vaten maker en genieten van de natuur

Datum
Dgn
Prijs pp
Tent type
Open plekken
5-8 t/m 12-8
8
€ 699,-
Eigen tent
6 (van 6)
5-8 t/m 12-8
8
€ 849,-
Huur tent
4 (van 5)
5-8 t/m 12-8
8
€ 1299,-
Tipi tent
3 (van 4)
20220325_090254.jpg

Dag één

Vandaag ontmoeten we elkaar bij het startpunt van de wandeling in Buckie. We gaan naar de camping waar we je de bagage kan achter laten en is het tijd voor een bakje koffie met wat lekkers. We maken een korte wandeling door Buckie en hebben we de dag om elkaar beter te leren kennen en om het dorp en kust te verkennen met een kleine wandeling. 

Buckie is een kustplaats waar vroeger een trein heen reed. Veel dagjes mensen gingen in de jaren 40 en 50 hier naar de kust voor een dagje uit. Door her inrichting van het spoornet is het station gesloten. De komende dagen wandelen we veel over het graspad waar vroeger de rails op lag en zien we vele verlaten treinstationnetjes

 
1.jpg

Dag twee, 17 km

Buckie – Fochabers ​
Na het ontbijt starten we met de eerste wandeldag over de Speyside way, en wel naar Fochabers . We beginnen bij het startpunt van de Speyside Way in Buckie en wandelen langs de kust naar de plek waar de Spey de zee in stroomt en kijken over de zee waar we misschien wel zeehonden zien liggen. De Spey is de rivier die we grotendeels gaan volgen de komende dagen. Het water komt uit Loch Spey en staat bekend om één van de schoonste rivieren van de UK, waar volop op zalm wordt gevist en waar het water als basis voor de whisky gebruikt wordt. We wandelen over oude treinsporen waar de rail van verwijderd is maar vele oude stationnetjes nog wel fier overeind staan. Na zo’n 17 km komen we aan in Fochabers waar we overnachten.

 
Craigellachie Bridge over de rivier de Spey

Dag drie, 21 km

Fochabers – Craigellachie 
Na een heerlijk ontbijt starten we aan de tweede wandeldag. We starten vroeg en wandelen de heuvels in waar we een aantal prachtige uitzichten hebben over de rivier Spey en kleine dorpjes. We gaan verder omhoog naar de bossen van Knock More. Daarna terug naar de bewoonde wereld met vele prachtige doorkijkjes.
Bij Craigellachie gaan even de route af om een bezoek te brengen aan Speyside Cooperage. De enige werkende kuiperij in het VK waar je de oude kunst van het vaten maken kunt ervaren. Per jaar maken ze hier 
bijna 150.000 eikenhouten vaten die worden gebruikt door de omliggende Speyside Whisky-distilleerderijen, evenals distilleerderijen in heel Schotland en de rest van de wereld.


 

Wandeltempo 

Je kan samen met Kim en de groep wandelen of geheel in je eigen tempo. Je krijgt van ons een routekaart mee. Onderweg stopt Kim met de groep regelmatig voor een pauze, om foto's te maken of voor leuke weetjes over de regio waar we door wandelen. We hebben geen haast, hooguit eten we een uurtje later.
20220330_123138.jpg
Vaten bij een Distilleerderij op de Speyside Way

Dag vier, 20 km

Craigellachie – Ballindalloch  

Vandaag pakken we eerst de bus naar het nabij gelegen Dufftown voor een bezoek aan de Glenfiddich distilleerderij. Fiddich betekent "Edelhert", en dit zie je in het logo van Glenfiddich terug. Na het bezoek nemen we de bus terug en wandelen we verder over de Speyside Way. De route is makkelijk want we wandelen vooral over verlaten spoorbanen. Onderweg zien we veel natuur en komen we over oude spoorbruggen en gaan we onder oude spoortunnels.

 
Zeearend

Dag vijf, 23 km

Ballindalloch – Grantown-on-Spey ​

Vandaag starten we na het ontbijt aan de volgende etappe. We wandelen door bossen, open velden, langs bosranden en met prachtige vergezichten. We wandelen over gras tussen vele weilanden door en zien veel klaphekjes. Na Cromdale komen we weer meer in de bewoonde wereld en wandelen we naar Grantown on Spey. Hier is een prachtig bos waar we de laatste km wandelen en grote kans op de Red Squirrel hebben, die hier veel voorkomt.

 
20220325_130129.jpg

Dag zes, 18 km

Grantown-on-Spey – Boat of garten  

De bergen van de Cairgorns komen in beeld en onderwijl wij verder wandelen over oude spoorwegen komen de bergen dichterbij. We wandelen door prachtige natuur met grote kans op het spotten van wild. Ook wandelen we door kleine dorpjes. Onderweg hebben we de keus of we vandaag 5 km extra willen wandelen om naar het Osprey Centre te gaan. hiervandaan kunnen we kijken naar een nest van de Visarend. De wandeldag eindigt in Boat of Garten.

 
Image by Brandon
Vele Distilleerderijen onderweg op de SpeySide Way

Dag zeven, 10 km

Boat of Garten - Aviemore

Vandaag de laatste wandeldag. In 10 km wandelen we via een prachtig natuurgebied naar het eindplek Aviemore. Onderweg zien we door de bomen de stoomtrein langskomen. Aangekomen in Aviemore gaan we de vele Schotse winkels gaan verkennen en een koude pint drinken op de de goede afloop.


 
Verlaten station Blacksboat op de Speyside Way

Dag acht

Vandaag neem de bus terug naar het vliegveld om terug te gaan naar Nederland en kunnen we terug kijken op heerlijke wandelweek met veel culturele uitstapjes, leuke bezoeken aan de distilleerderij, whiskyvaten maker en het prachtige Schotse landschap.

De route die we bewandelden was erg afwisselend en was betrekkelijk makkelijk te wandelen doordat we veel over oude spoorroutes wandelde. 
Image by Siska Vrijburg

Speyside Way

The Speyside way is één van de vele langeafstandspaden door Schotland en is geopend in 1981 en liep in eerste instantie tot aan Ballindalloch. sinds 2000 is de route verlengd naar Aviemore en het plan is om de route verder te verlengen in de toekomst.  De route gaat door het hart van de Malt whisky regio naar de voet van de Cairngorns. Het grootste deel van de route wandel je door de vallei waar de snelstromende rivier Spey doorheen gaat en een fantastische plek is voor wild. 
Speyside way.JPG

Bekijk hier hoe je naar de Speyside in Schotland kan reizen

Bekijk hier de tent types die voor deze reis mogelijk zijn.

Bekijk hier de deelnemers die al geboekt hebben

Datum
Dgn
Prijs pp
Tent type
Open plekken
5-8 t/m 12-8
8
€ 699,-
Eigen tent
6 (van 6)
5-8 t/m 12-8
8
€ 849,-
Huur tent
4 (van 5)
5-8 t/m 12-8
8
€ 1299,-
Tipi tent
3 (van 4)
Prijs is inclusief
 • Overnachten in tent/tipi
 • Bezoek aan een whiskydistilleerderij
 • Bezoek whiskyvaten maker
 • Wandelroutes met begeleiding
 • Meereizende kok
 • 7x ontbijt, 8x lunch en 5x diner met drankjes.  
 • Snacks en drankjes bij de tent
 • Bagage & tentvervoer
 • Incl. administratiekosten
 • Incl. boekingskosten
Prijs is exclusief
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • vervoer van Nederland naar Buckie en terug. Wij  helpen met tips om er naar toe te komen
 • Twee maal uit eten
 • Overige Horeca bezoeken
 • Kussen en slaapzak zelf meenemen.
 • Bijdrage STO garantiefonds a  € 15,- per boeking.
Overige
 • ​​Min. 6 -15 deelnemers.  
 • Kosteloos annuleren tot 60 dagen voor vertrek. Je betaald dan enkel € 15,- per boeking voor het STO garantiefonds
 • Zwaarte: licht. Je wandelt voornamelijk over goede paden en oude spoorwegen waar het spoor van verwijderd is en weinig klimmetjes
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).
Kim en Jan van Pippin Hikes
Heb je een vraag over de Speyside Way? 
Routepaal West Highland Way FB.jpg
Wil je een optie op de
Speyside Way 
Met de hondenslee op Noorderlicht jacht.jpg
Toon me meer reizen die jullie aanbieden
bottom of page