• Kim Kooter

Zo Koud Is Het In Lapland

Bijgewerkt: feb 18

32 graden onder nul. Zo koud kan het worden in Lapland. Dat is zo`n 65 graden kouder als op een warme zomerdag in juli. Maar hoe koud is dat eigenlijk? Min 32? Kun je dan nog wel naar buiten en vriezen je oren er dan niet af? In dit blog vertellen we over onze eigen ervaringen met de heerlijke temperaturen daar, en hoe ermee om te gaan en je te kleden.


Als je buiten staat met -32 graden valt het in eerste instantie erg mee. Pas als je wat langer buiten staat merk je toch dat het wel wat fris is. Hoe kan je je hier het beste tegen wapenen? Nou dat je doe door laagjes kleding aan te trekken voor het laagjessysteem. Dat is de belangrijkste tip.


Laag 1 - Basislaag

Het dichtst bij je lichaam is een set thermisch ondergoed van synthetische of van wol (mengsels) perfect. Synthetische stoffen absorberen en transporteren het vocht weg. Wol absorbeert het vocht maar heeft het vermogen om je warm te houden, zelfs als het vochtig is. Vermijd katoen, aangezien dit het vocht absorbeert, hierdoor kan je het eerder koud krijgen. Lange onderbroek en een hemd met lange mouwen en sokken. Niet heel sexy, maar wel erg belangrijk!

Laag 2 - Middenlaag

De volgende laag kan zijn van wol of fleece. Deze laag dient om je warm te houden en vocht van je lichaam weg te voeren.

Wol of fleece broek, coltrui of fleece trui; wollen sokken.

Laag 3 - buitenste laag

De buitenlaag beschermt je tegen wind en vocht van buitenaf. Water- en winddichte winterjas met capuchon en gewatteerde skibroek. Waterbestendige of waterbestendige winterlaarzen iets groter dan normaal en met goed profiel. Warme muts, wanten of handschoenen en een sjaal.

Laag 4 – versterkingslaag

Als het weer erg koud wordt, of als je even uitrust, is het goed om extra warme kleding te hebben om bovenop of onder een kledingstuk te doen. Denk hierbij aan een donsjack, vest, dikke trui of vest (wol of fleece)


Tijdens de tours

Als je bij ons mee gaat op sneeuwscootersafari gaat of hondensleede tocht, waarbij je dus stilzit, krijg je een thermische overal als laag 4.Deze zit bij deze tour al in de prijs erbij. Voor de overige dagen kun je deze overigens ter plekke huren.

En anders, gewoon voor tijdens het buiten spelen, volstaat een warme winterjas of een ski-jack.


Overige tips

Twee paar sokken, en fijne sneeuwlaarzen voor de voetjes. En het belangrijkste is om je hoofd warm te houden. Een dunne buff als onderlaag, met daaroverheen een warme wollen muts die over je oren kan, of met van die flapjes.